Kurban Bayramınız mübarek olsun.. 15 Kasım 2010
Aziz, sıddık, fedakar, kahraman kardeşlerimiz:
Evvela binler selam ile gelen mübarek kurban bayramınızı bütün ruhu canımızla tebrik eder, Rıza-yı İlahiye medar hizmetlerde muvaffakiyet ve Resul-ü Zişan(A.S.V)’ın şefaatine mazhariyetle dünya ve ahiret saadetleriniz için daima dualar etmekteyiz.
Bu mübarek kurban bayramında kestiğiniz kurbanların Huzur-u İlahide makbuliyetini ve kesilen her kurbanın kılları adedince amel defterinize sevablar yazılmasına dua ediyoruz.
Bu mübarek kurban bayramı hem Alem-i İslam için hem Risale-i Nur şarkirdleri için gayet ehemmiyetli ve çok kıymetlidir. Risale-i Nur şakirtlerinin iştirak-ı ameli uhreviye düsturu esasiyeleri sırrınca Hac’da şuanda Mekke-i Mükerreme’de Kabe-i Muazzama’nın etrafında tavaf eden ve bugün Arafat’ta Arafat Dağında milyonlarca Hacıların ellerini dergah ile kaldırarak, gözlerinden yaşlar akıtarak yapacakları dualara bizlerinde âmin, âmin diyerek o dualara iştirakimiz sebebiyle günahlarımızın affına, dualarımızın ve hizmetlerimizin kabulüne Rıza-yı İlahi ve Şefaat-i Peygamberiye vesile olacağına sonsuz Rahmet-i İlahiyeden ümitvar olarak kabul edileceğinden niyazla bekliyoruz.
Hacca gitmekte milyarlar harcayarak mali fedakarlıklarda bulunmaları bu uzun yolculuklarla bir çok güçlükler, yorgunluklar ve uykusuzluklara katlanarak aşk ve şevkle yapıldığından ihlas, sadakat, samimiyet ve fedakarlıklarla Rıza-yı İlahi yolunda yapıldığı için geçen ömür boyu günahların affına vesile olduğu gibi onlara kalben, ruhen, aklen ve hayalen iştirak ederek bütün gönüllerince âmin diyen bizlerinde günahlarımızın affına, dualarımızın kabulüne vesile olacağına kuvvetle ümit ediyoruz.
Ve orada Hacda, binlerce nur talebesinin de bulunması dolayısıyla kazanacakları sevabların bir mislinin bize de geleceğine, Kuran hizmetinin bütün dünyada inkişaf etmesine ve milyonlar insanların istifadesine medar olacağı kanaatindeyiz.
Bu hususta Bediüzzaman Hazretlerinin aynı kanaatı şu sözlerle beyan ettiğinin müşahede ediyoruz.
Risale-i Nur şakirdlerinin iştirak-i amel-i esasiyeleri sırrınca her birinin kazandığı sevab miktarı kadar kardeşlerine de aynı miktar defter-i ameline geçmesi ilahi rahmet ve cömertliğinin muktezasıdır.
Risale-i Nura kavuşmanın, okumanın ve başkalarına faydalı olmanın ne kadar büyük bir ikram-ı ilahi olduğunu Üstad’ımızın 1925-34 senelerinde Barla’dan gönderdiği mektublardan ve Hulusi Ağabeyden ondan gelen mektublarından anlıyoruz.
Misal olarak şu naklettiğimiz mektub içi mücevheratlarla dolu hazineleri ihtiva eden ve Risale-i Nurun mahiyetini, hizmet düsturlarını, ve Risale-i Nuru okumanın ve okutmanın ehemmiyetini beyan eden, askeri makamlardan ayrılan Elazığ’lı Hulusi Yahyagil Ağabeyimizin Üstad’a kendi eliyle yazdığı Hakaik-i Kuraniyeyi ihtiva eden, eden çok bir ehemmiyetli mektubunu en güzel bir bayram tebriki olarak takdim ediyoruz.
Eyyuhel Üstad-ül Muhterem!
Bugün hayreti mûcib, nazara cazib, dikkati câlib, ma’nası lâtif, tertibi zarif, tevâfuku nazif, envârı zâhir, îcazı bahir, zübde-i bürhan, erkân-ı îman, bir lem’ası i’caz-ı Kur’ân olan ve mübârek Husrev’in çok mükemmel bir tarzda istinsah ettiği Yirmi Dokuzuncu Söz ile, melfufu(içindeki) cidden çok mühim mes’eleleri câmi’ ve bedî’ cevabları hâvi On Altıncı Lem’ayı ve benim gibi tenbellere mükemmel bir ders-i ikaz olan mektubu almakla bahtiyar ve çoktandır mahrum kaldığım Nurlara kavuşmaktan mütevellid ni’mete mazhariyetten dolayı, Cenâb-ı Hallâk-ı
Rahîm’e teşekkürden âcizim.
Orada kardeşlerimizden beş nevi ibâdet hakkındaki îzahları ile kötü şahsiyetime değil, sırf Kur’âna, îmana, Nur’a, hakâika müteveccih hâlime baktım ve kanaatlarımı yokladım. Ben de aynı şeyleri düşünmüş ve kanâat getirmiştim. (Risale-i Nurun ehemmiyet ve kıymetini âcizane kanaatımla arzedeceğim)
1- Ehl-i dalâlete karşı mücahedede
2- Neşr-i hakîkatte üstada yardım
3- Müslümanlara îman cihetinden hizmet:
gibi âyetlerle hadîs-i şerifi.
4- Kalemle ilmi tahsil
Mâdem ki hakîkat ilmi (bu zamanda) tedris edilmiyor. Elbette mahfî(gizli) hikmetlere binaen mahdut insanların eline geçen, kulağına giren, bu nevi derslerin ciddî tahsili için, bilhassa okuması yazması olanların, bizzât yazmak sûretiyle, bu neticeyi bulacaklarına şübhe edilmemelidir. Bir şeyi yazmak, okumak, anlamak, sonra başka kâğıda nakletmektir ki, bu tarzla matlub istifadenin te’min edileceği muhakkaktır.
5- Bir saatı bir sene ibâdet hükmüne geçecek tefekkür: Evet Nurlarla istifade, böyle saatler, zannederim, hepimizin meşhudu olmuştur. Sözler’deki hakâikı tefekkür, aynen Kur’ân’ın künûzunu(hazin ellerini) ma’nen taharridir ki; “Fettah” ismi imdâda yetişerek, öyle muhayyiri’l-ukûl(akılları hayrette bırakan) kapılar açıyor ki, zevkine nihayet bulunmuyor. Perdesiz, vasıtasız Kur’ân’a bakınca, zülâl gibi hakâikın tecelli ettiği, bulutsuz havada Güneş ve böyle bir havada yıldızlarla süslenmiş semada bedirlenmiş kamer gibi müşahede olunuyor.
Benim gibi bir isyankârın vaziyeti, hali, kabiliyeti, isti’dâdı aslâ müstaid değilken, Allah-u Zülcelâl’in nihayetsiz kerem ve rahmeti, fazl ve inâyeti ile, iki kerre iki dört kat’iyyetinde kat’i kanaatım gelmiştir ki, Hazret-i Gavs’ın ve onun üstadı, iki cihan fahri Nebiyy-i Efhamımız (A.S.M.) Efendimiz Hazretlerinin duâ ve himmetleri, Hazret-i Kur’ân’ın şâkirdleri üzerindedir.
Sû’-i ihtiyarımızla bozmazsak, bu himayet ve sahâbet elbette devam edecektir, kat’i kanaat ve îmanındayım. Şu satırları bana yazdırtan âsâr-ı Nur’un şeref-i vürudları ve feyizleri, inşâallah içinde gizlenmiş olan aşr-ı âhir-i Ramazandaki Leyle-i Kadr’in ihya edilmiş sevabını verir ve rıza-yı Samedanîye mazhariyetle, Saâdet-i Ebediyeyi kazanmaya bir vesile olur.
Ey üstadımın bu fâni âlemde arkadaşları! İnşâallah âhiret âleminde de yoldaşları olacak olan aziz ve kıymetli kardeşlerim! Şu anda kalbim şöyle inliyor, ben de ihtiyarsız yazıyorum: Hazret-i Üstad’ın gösterdiği yol, aynen Kur’ân’ın cadde-i kübrâsıdır, ondan ayrılmayalım, hizmetten kaçmayalım, fütur getirmeyelim. Sermayesi yalan ve yalancılık olan siyaset propagandaları, sû’-i kesbimiz ile kazanılan ve bugün tevarüs edilen fenâ şeylere karşı, kaderi ittiham derecesinde muradullaha müdahaleye cesaret etmeyelim. Biz abdiz. Sebeb-i hilkatimiz, seyyidimizi, yaratanımızı, râzıkımızı bilmek ve bulmaktır. Hülâsa-i mevcûdât olan Peygamberimiz vasıtası ile inzâl ve ikram buyurulan Kur’ân’ın ahkâmına ve o Hazret’in sünnetine tevfik-i harekete bezl ü gayret edelim. İşte o Nur elimizde mürebbi, yanımızda muarrif. Aramızda Nurları neşre, mürebbi ve muarrifimizi dinlemeye çalışalım. Biz vazife-i ubûdiyeti yapalım, netice-i mükâfatı Hâlık-ı Rahîmimize bırakalım. Yekdiğerimize en büyük yardım olan duayı da esirgemeyelim.
Zühre, Habbe, Katre ve Zeyli’nin Arabî bir nüshası bu fakire ihdâ buyurulmuş. Bir gün tercümesinin de yapılacağına işâret olunmuştu. Demek zamanı geldi ve benim gibi Arabî bilmeyen kardeşlerin ma’nevî arzuları, Zühre’nin tercümesine vesile oldu. Çok muhtasar olarak duygularımı arz edeceğim: (Zuhredeki Notaların Hülasaları)
Birinci Nota:
Kelime-i Tevhidi ile Mabud-u Hakîki’ye bağlanmalı.
İkinci Nota:
Tekbir-i Ekberi ile kibriya ve azamet sâhibi ancak Allah-u Zülcelâl Vel-kemâl olduğunu...
Üçüncü Nota:
nass-ı azîmi ile, mâdem herşey helâk olacak, ey zaîf insan! Bundan senin, şemse nisbeten bir zerre bile olmayan hayatının da hissesi olduğunu anla, aklını başına topla, yaradılışındaki hikmeti düşün, haddini bil, ömür ve hayatını, sana saâdet-i ebediyeyi te’min edecek şeylerle geçir, hakîkatını...
Dördüncü Nota:
gibi âyetlerle müeyyed olduğu üzere ba’del mevt
âyetinin sırrı zâhir olacak ceza ve hesab gününde, Mâlik-i Yevmi’d dîn’in huzurunda, mahlûkat ve mevcûdâtın en kıymetdarı olan insanın aynen halk olunarak bulundurulacağını...
Beşinci Nota: Avrupa’nın surî medeniyetinin hakâik-i Kur’âniye ile butlanını, (geçersizliğini)
âyetinin bir muhavere şeklinde tedrîsini...
Altıncı Nota:
gibi âyetlerle, hem îman tacını giyen hizbullahın galebesini ve hem zâhir insan sûretinde halk olunan müşrikînin ve onların bir nev’i olan, her şeyi inkâr edenlerin, Kur’ân nazarındaki kıymetlerini...
Yedinci Nota:
gibi âyâtın ma’nasını hatırlattığını...
Sekizinci Nota: Sonunda zikrolunan dört âyet-i celilenin bir nevi tefsiri...
Dokuzuncu Nota: Bugünün, Dokuzuncu Sözünün bir çekirdeği olduğunu...
Onuncu Nota: Marifetullah’a yol açacak, bid’aların kesreti zamanında Risâle-i Nur ünvanını alacak ve en evvel ehl-i îman öldükten sonra dirilmek var, ceza ve hesab günü var, uyanın hitabı ile mevki-i intişara konulacak olan Onuncu Söz’e mahfî işâret ettiğini...
On Birinci Nota: On bir, On iki, On üç, On dördüncü Sözler gibi, Kur’ân’dan fazlaca bahseden Nur risâlelerine, bilhassa bunlar arasında parlak bir mevkii işgal eden, Yirmi Beşinci Söz’ün geleceğine îma edildiğini...
On İkinci Nota: Bütün müslümanlara, muhtelif tarîkatlarda sülûk ile kazanılacak neticeye, acz ve fakr ve şefkat ve tefekkür tarîkında Besmele olacak bir ders verdiğini...
On Üçüncü Nota: Yirmi Altıncı Söz’ü, âyetlerini,
hadîsini, Birinci Söz’ü, mecâzî muhabbetteki makul dereceyi göstererek, taklidden tahkike geçmek lüzumunu...
On Dördüncü Nota: Çok mühim ve pek nurlu bir eser olan, Yirminci tevhid Mektubunu...
On Beşinci Nota: Üç mes’elesi ile, Kur’ândaki emir ve nehyin ne kadar yerinde olduklarını ve şerîat-ı Ahmediye desâtirinin, ne kadar makul ve mantıkî esaslara istinâd ettiğini, ayân beyân göstermektedir. Çok kusurlu ve âciz talebeniz aldığı feyizleri ancak metîndeki yazıları tekrarla ifade edebilir. Hitabı azaltmak için sözü itnâba(uzatmaya) düşürmemek daha makul düşüncesiyle, ma’rûzatımı kısa kesmeyi daha faideli görüyorum.
Aciz Talebeniz
Hulûsî Yahyagil