Tarihçe-i Hayat | Sekizinci Kısım - Isparta Hayatı | 614
(612-740)

İşte, Said Nursî, Afyon Hapsinden tahliye edilip Emirdağı’na geldiği zaman, nazarındaki hizmet safhaları bu sûrette idi ve merkez-i hükümetle de hizmet îtibariyle alâkadardı. Bu zamana kadar Nur hizmeti, ancak risâlelerin yazılıp çoğaltılmasına münhasırdı. Üstad, ta Barla’dan beri dâima has talebeleriyle, Nurların neşrine çalışanlarla görüşmüş, onları hizmetlerinden dolayı tebrik ve teşci etmişdi. Bu tarihten sonra mektebliler ve me’murlar Nurlara müteveccih oldular. Nur hizmetini hayatlarının gâyesi addeden ve bu hizmetle vatan, millet ve İslâmiyete en büyük faydayı te’min eden talebeler meydana çıkarak hizmete başladılar.

* * *

Afyon Mahkemesinin Risâle-i Nuru müsadere kararını, Mahkeme-i Temyiz esastan bozdu. Bozma kararında ileri sürdüğü sebeblerden birisi: Kararnâmede suç unsuru gösterilen risâlelerin, Denizli Ağır Ceza Mahkemesinde beraat eden eserlerden olup olmadığının zikredilmediği; şayet beraat edip iade edilen eserlerden ise, kararın yanlış olacağı; hem Temyizin tasdikinden geçip kaziyye-i muhkeme haline gelen bir davanın yeniden taht-ı muhakemeye alınışının kanuna uygunsuz olduğudur.

Temyizin bozma kararından sonra, Afyonda tekrar duruşma başladı. Bu şekilde mahkeme devam ederken iktidarı ele alan Demokrat Parti Hükümeti, umûmî af ilân etti. Afyon Mahkemesi de af kanununun dâire-i şümulüne girdiği için dosya ortadan kaldırıldı (Hâşiye).

* * *

Hâşiye: Fakat mahkeme hey’eti, Risâle-i Nur eserlerinin beraatına karar verme-di, müsaderesine karar verdi. Bu karar 1956 tarihine kadar devam etti. Mahkeme, iki def’a Nur Risâlelerine müsadere kararı verdi. Temyiz Mahkemesi bu iki kararı da boz-du. Afyon Mahkemesi Temyizin kararına uyarak Nurların beraatına karar verdi. Bu sefer Temyiz, usulde noksanlık yüzünden bozdu ve eserlerin Diyânet İşlerince tetkikini istedi. Diyânet İşleri Müşâvere Kurulunca bütün eserler tetkik ettirildi. Neticede, Nurla-rın hakîkatını bir derece belirten bir rapor verildi.

Ehl-i vukufun mezkûr raporuna istinaden Afyon Mahkemesi, Haziran 1956 tari-hinde, ittifakla Nurların beraatına ve serbestiyetine karar verdi. Karar kat’ileşti. Artık bu tarihten sonra, merkez-i hükümette, Risâle-i Nur Mecmûaları matbaalarda tab’edilmeye başladı.

Səs yoxdur