İçtihat Risalesi | İçtihat Risalesi | 51
(2-53)

Şu zamanda kuvveti velayeti ne kadar yüksek olursa olsun böyle bir cemâatı beşeriyenin ifsâdâtı azîmesi içinde nasıl ıslah eder? Eğer Mehdi’nin bütün işleri hârika olsa, şu dünyadaki hikmeti İlâhîyyeye ve kavânini âdetullaha muhalif düşer. Bu Mehdi mes’elesinin sırrını anlamak istiyoruz?

Elcevab: Cenâbı Hak kemâli rahmetinden, şerîatı İslâmiyenin ebediyetine bir eseri himayet olarak, herbir fesâdı ümmet zamanında bir muslih veya bir müceddid veya bir halifei zîşan veya bir kutbu a’zam veya bir mürşidi ekmel veyahud bir nevi Mehdi hükmünde mübârek zâtları göndermiş; fesâdı izâle edip, milleti ıslah etmiş; Dini Ahmedîyi (A.S.M.) muhafaza etmiş. Mâdem âdeti öyle cereyan ediyor, âhirzamanın en büyük fesâdı zamanında; elbette en büyük bir müçtehid, hem en büyük bir müceddid, hem hâkim, hem mehdi, hem mürşid, hem kutbu a’zam olarak bir zâtı nurânîyi gönderecek ve o zât da Ehli Beyti Nebevîden olacaktır. Cenâbı Hak bir dakika zarfında beynes sema velarz âlemini bulutlarla doldurup boşalttığı gibi, bir saniyede denizin fırtınalarını teskin eder ve bahar içinde bir saatte yaz mevsiminin nümûnesini ve yazda bir saatte kış fırtınasını icad eden Kadîri Zülcelâl; Mehdi ile de âlemi İslâmın zulümatını dağıtabilir. Ve va’detmiştir, va’dini elbette yapacaktır. Kudreti İlâhîye noktasında bakılsa, gâyet kolaydır. Eğer dâirei esbâb ve hikmeti Rabbânîye noktasında düşünülse, yine o kadar makul ve vukua lâyıktır ki; eğer Muhbiri Sâdık’tan rivayet olmazsa dahi, herhalde öyle olmak lâzım gelir ve olacaktır diye ehli tefekkür hükmeder. Şöyle ki: Felillahi’lhamd

duâsı umum ümmet, umum namazında, günde beş def’a tekrar ettikleri bu duâ bilmüşahede kabûl olmuştur ki; Âli Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm, Âli İbrahim Aleyhisselâm gibi öyle bir vaziyet almış ki; umum mübârek silsilelerin başında, umum aktar ve a’sarın mecma’larında o nurânî zâtlar kumandanlık ediyorlar. (Hâşiye) Ve öyle bir kesrettedirler ki; o kumandanların mecmu’u, muazzam bir ordu teşkil ediyorlar.

----------------------------------------

(Hâşiye): Hatta onlardan bir tanesi olan Seyyid Ahmedü’s-Sünûsi, milyonlar müride kumandanlık ediyor. Seyyid İdris gibi diğer bir zât, yüz binden fazla Müslümanlara kumandanlık ediyor. Seyyid Yahya gibi bir başka seyyid, yüz binler adamlara emirlik ediyor ve hâkeza…Bu seyyidler kabilesinin efradlarında böyle zâhirî kahramanlar çok olduğu gibi; Seyyid Abdülkadiri Geylânî, Seyyid Ebulhaseni Şâzelî, Seyyid Ahmedi Bedevi gibi ma’nevî kahramanların kahramanları dahi varlarmış.

Ses Yok