Tarihçe-i Hayat | Altıncı Kısım - Emirdağ Hayatı | 518
(453-540)

Eski medreselerde beş-on seneye mukabil, inşâallah Nur medreseleri beş-on haftada aynı neticeyi te’min edecek. Ve yirmi senedir ediyor. Ve hem hükümet ve millet ve vatan, hem hayat-ı dünyeviyesine ve siyasiyesine ve uhreviyesine pek çok fâidesi bulunan bu Kur’ân lemeatlarına ve dellâlı bulunan Risâle-i Nur’a, değil ilişmek tamamiyle terviç ve neşrine çalışmaları elzemdir ki, geçen dehşetli günahlara keffaret ve gelecek müdhiş belâlara ve anarşistliğe bir sed olabilsin.

Kardeşlerim, merak etmeyiniz. Ve Nûrun fevkalâde perde altındaki fütûhatına kanaat ediniz. Şimdiye kadar hiçbir eserin böyle ağır şerait altında, bu derece te’sirli intişârını tarih göstermiyor. Hem, tam serbestiyet verilmemesinin sebebi ve hikmeti, Nurların fevkalâde kuvvetinden korkuyorlar; belki sarsıntı verecek diye, tam takdir ve kabul etmek ile beraber, şimdilik resmen intişârından telâş ettiklerini, Diyânet Reisi büyük reisle görüşmesinde haber alınmış. Eski gibi hücum yok, belki musalâha istiyorlar. Fakat, Nurlar lehinde kuvvetli cereyanlar, inşâallah o telâşı, iştiyakla resmen neşrine çevirecek.

Hem çok enâniyetliler, eserlerini terviç etmek için, Nurların meydana çıkmalarına kıskanmak damariyle tarafdar olmuyorlar.

Sâlisen: Risâle-i Nur; hacılarla hariç âlem-i İslâm’a yayılıyor; kendi kendini lâyık ellere yetiştiriyor. Ve Şam’a el yazısı ile gönderdiğimiz Asâ-yı Mûsa ve Zülfikârı, hey’et-i ilmiye on beş gün tedkik etmiş; tam takdir etmelerine alâmet olarak demişler: “Biz bunu mecmûalar halinde kısım kısım tab’edelim. Hem bunu birden tab’etmeğe çok para lâzım.”

SAİD NURSÎ


* * *


Aziz Sıddık Kardeşlerim,

Evvelâ: Size, hem acib, hem elîm, hem lâtif bir macera-yı hayatımı düşmanlarımın hem şeni’, hem bin ihtimalden bir tek ihtimal ile hiçbir şeytan hiçbir kimseyi kandıramadığı bir iftiralarını ve Nur’a karşı isti’mal edilecek hiçbir silâhları kalmadığını beyân etmeğe bir münâsebet geldi. Şöyle ki:

Dinle
-