Lemalar | Yirmisekizinci Lema | 275
(268-283)

Mâdem dünyanın gafletkârane gülmeleri, böyle ağlanacak acı hallerin perdesidir ve muvakkat ve zevale ma’rûzdur; elbette biçâre insanların ebedperest kalbini ve aşk-ı bekaya meftun olan ruhunu güldürecek, sevindirecek, meşru dâiresinde ve müteşekkirane, huzurkârane, gafletsiz, ma’sûmane eğlencelerdir ve sevab cihetiyle bâki kalan sevinçlerdir. Bunun içindir ki, bayramlarda gaflet istilâ edip, gayr-ı meşru dâireye sapmamak için, rivayetlerde zikrullaha ve şükre çok azîm terğibat vardır. Tâ ki; bayramlarda o sevinç ve sürur ni’metlerini şükre çevirip, o ni’meti idame ve ziyâdeleştirsin. Çünkü: Şükür, ni’meti ziyâdeleştirir, gafleti kaçırır.

S a i d N u r s î


* * *

Meâli: (Hâşiye) “Nefis dâima kötü şeylere sevkeder.” Âyetinin, hem de

ma’na-yı şerifi: “Senin en zararlı düşmanın nefsindir.” hadîsinin bir nüktesidir.

Tezkiyesiz nefs-i emmâresi bulunmak şartıyla kendi nefsini beğenen ve seven adam, başkasını sevmez. Eğer zâhirî sevse de samîmi sevemez, belki ondaki menfaatini ve lezzetini sever. Dâima kendini beğendirmeye ve sevdirmeye çalışır ve kusuru nefsine almaz; belki avukat gibi kendini müdafaa ve tebrie eyler. Mübalağalar ile, belki yalanlarla nefsini medh ve tenzih ederek âdeta takdis eder ve derecesine göre

Âyetinin bir tokadını yer. Temeddühü ve sevdirmesi ise, aksü’lamel ile istiskali celbeder, soğuk düşürtür. Hem amel-i uhrevîde ihlâsı kaybeder, riyayı karıştırır. Âkibeti görmeyen ve neticeleri düşünmeyen ve lezzet-i hâzıraya mübtela olan hisse ve hevayı nefse mağlûb olup, yolunu şaşırmış hissin fetvasıyla, bir saat lezzet için bir sene hapiste yatar. Bir dakika gurur veya intikam yüzünden on sene ceza görür.

------------------------------------------------
(Hâşiye): Bu parçanın da, herkese faidesi var.
Dinle
-