Siracınnûr | Otuzüçüncü Söz | 138
(131-171)
SEKİZİNCİ PENCERE

Nev’-i beşerdeki bütün ervahı neyyire ashabı olan enbiyâlar (Aleyhimüsselâm), bâhir ve zâhir mu’cizatlarına istinâd ederek ve bütün kulûbu münevvere aktabı olan evliyâlar, keşf ve kerametlerine i’timad ederek ve bütün ukulü nurânîyye erbâbı olan asfiyalar, tahkikatlarına istinâd ederek, birtek Vâhidi Ehad, Vâcibü’l-Vücûd, Hâlıkı Külli Şey’in vücûbu Vücûduna ve vahdetine ve kemâli Rubûbiyyetine şehâdetleri, pek büyük ve nurânî bir penceredir. Hem her vakit o makamı Rubûbiyyeti göstermektedir.

Ey biçâre münkir! Kime güveniyorsun ki, bunları dinlemiyorsun! Veyahut gündüz içinde gözünü kapamakla, dünyayı gece mi oldu zannediyorsun!...

DOKUZUNCU PENCERE

Kâinattaki ibâdâtı umûmîyye, bilbedâhe bir Ma’bûdu Mutlakı gösteriyor.

Evet, âlemi ervaha ve bâtına giden ve ruhânî ve meleklerle görüşen zâtların şehâdetleriyle sâbit olan umum rûhânî ve melâikelerin kemâli imtisal ile ubûdiyyetleri ve bilmüşahede, bütün zihayatların kemâli intizamla ubûdiyetkârâne vazifeler görmeleri ve bilmüşahede; anâsır gibi bütün cemâdâtın kemâli itaatla ubûdiyetkârâne hizmetleri, bir Ma’bûdu Bilhakkın vücûbu vücûdunu ve vahdetini gösterdiği gibi, herbir tâifesi icma’ ve tevatür kuvvetini taşıyan bütün âriflerin hakîkatlı mârifetleri, bütün şâkirler tâifesinin semeredar şükürleri ve bütün zâkirlerin feyizli zikirleri ve bütün hâmidlerin ni’met arttıran hamdleri ve bütün müvahhidlerin bürhanlı tevhidleri ve tavsifleri ve bütün muhiblerin hakîki muhabbet ve aşkları ve bütün mürîdlerin sâdık irâde ve rağbetleri ve bütün münîblerin ciddi talep ve inabeleri, yine; Ma’rûf, Mezkûr, Meşkûr, Mahmud, Vâhid, Mahbub, Mergub, Maksud olan o Ma’bûdu Ezelînin vücûbu vücûdunu ve kemâli rubûbiyyetini ve vahdetini gösterdiği gibi, kâmil insanlardaki bütün makbûl ibâdâtın ve o makbûl ibâdâtın neticesinden hâsıl olan füyuzât ve münâcât, müşahedât ve keşfiyât, yine o Mevcûdu Lemyezel ve o Ma’bûdu Lâyezâl’in vücûbu vücûdunu ve vahdetini ve kemâli Rubûbiyyetini gösterir. İşte şu üç cihette ziyadar büyük bir pencere, Vahdaniyyete açılır.

Ses Yok