Sözler | KONFERANS | 756
(747-774)

Aziz kardeşlerim! Bu mübârek vatan ve milletin ve âlem-i İslâmın ebedî saadetini ve kurtuluşunu ve dolayısıyla yeryüzünde umumî sulh ve selâmeti temin edecek bir inâyet ve kudrete mâlik olan Risâle-i Nur’un şahs-ı ma’nevîyyesinde şöyle gayet sağlam kuvvetler toplanmış ve imtizac etmiştir:

1— Yüksek bir kuvvet ve bütün kemâlâtın üstadı olan, hakîkat-ı İslâmiyye...

2— Şehâmet-i îmaniyye. Yâni tezellül etmemek, bîçârelere tahakküm ve tekebbür etmemek...

3— Müslümanlığın insâna verdiği izzet ve şeref, terakki ve teâlinin en mühim âmili olan izzet-i İslâmiyye.

Arkadaşlar! Şu mealde bir hadîs-i şerif var ki: “Hakikî âlimler, zâlim hükümdarlara karşı hak ve hakîkatı pervasızca söyleyen âlimlerdir.” İşte biz, ancak böyle ve müttaki bir allâmenin söz ve eserlerine îtimad edebiliriz.

Asrımızda ise, hayatındaki vâkıalar ve eserleriyle bu hadîs-i şerife mâsadak olan Risâle-i Nur meydandadır. Müellif Bediüzzaman dinî mücahedesi ve Kur’ana hizmetinde ve ubûdiyetinde, Resûl-i Ekrem (Aleyhissalâtü Vesselâm)ın sünnet-i seniyyesine tam ittiba’ etmiş bir mücahiddir. Resûl-i Ekrem (Aleyhissalâtü Vesselâm) Efendimiz, dünyanın en muazzam siyasî hâdisesi olan Bedir Muharebesinde; sahabe-i kirâma, nöbet nöbet Cemâatla namaz kıldırmıştır. Yâni vâcib olmayan, husûsan muharebe zamanında terk edilebilen “Cemâatla namaz kılmak” gibi bir hayrı, dünyanın en büyük siyasî vak’asına tercih etmiştir, üstün tutmuştur. Ufak bir sevabı, harb cephesinin o dehşetleri içinde dahi terk etmemiştir.

Bediüzzaman, gönüllü alay kumandanı olarak katıldığı Rus Harbinde, harp cephesinde, avcı hattında, Kur’anın bir kısmının tefsiri olan meşhur Arabî İşarat-ül İ’caz Tefsirini te’lif etmiş. Ve bu eser-i azîm, Âlem-i İslâm’da en büyük âlimlerin takdir ve tahsinine mazhar olmuş ve tam anlamaktan âciz kaldıklarını ve öyle bir tefsir görmediklerini itiraf etmişlerdir ki, Kur’an-ı Kerîm’in en ince nükte ve en derin mes’elelerini ve misilsiz i’câz ve hârikulâde yüksek belâgat ve fesâhatını izhâr ve isbat etmiştir. Hattâ bir harfin nüktesini izhar ederken, avcı ateş hattında, düşman topları zihnini ondan çevirememiş, harbin dağdağa ve dehşetleri mâni olamamıştır.

Dinle
-