Mesnevî-i Nûriye | Onuncu Risale | 230
(204-235)
MU’CİZE-İ KÜBRÂDAN BİRKAÇ KATREYİ TAZAMMUN EDEN ON DÖRDÜNCÜ REŞHA

BİRİNCİ KATRE: Nübüvvet-i Ahmediye’yi (A.S.M.) isbat eden deliller ne tâdad ve ne tahdid edilemez. Ehl-i tahkik ve yüksek insanlarca, beyânları hakkında yapılan tasnifler pek çoktur. Acz ve kusurum ile “Şuaat” adlı eserimde o şemsin ba’zı şuâları beyân edildiği gibi, “Lemeat” adlı ikinci bir eserimde Kur’ân’ın i’caz dereceleri, kırka iblâğ edilmiştir. Ve o vücuh-u i’caz’dan belâgat-ı nazmiyeye âid bir vecih de İşarat-ül-İ’caz nam eserimde beyân edilmiştir. İştihası olanlara o üç kitabı tavsiye ediyorum.

İKİNCİ KATRE: Geçen derslerden anlaşıldığı üzere Hâlık-ı arz ve semavâtın, nev’-i beşerin ıslah ve terbiyesi için inzâl ettiği Kur’ânın pek çok vazife ve makamları vardır.

Evet, Kur’ân kâinatın bir tercüme-i ezeliyesidir. Ve kâinatın kendi lîsanlariyle okudukları âyât-ı tekvîniyenin tercümanıdır. Ve şu kitab-ı âlemin tefsiri olduğu gibi; arz, semavât sahifelerinde müstetir esmâ-i hüsnânın definelerini keşşaftır. Ve şu âlem-i şehâdete âlem-i gaybdan bir lîsandır. Ve âlem-i İslâmın Güneşi olduğu gibi, âlem-i âhiretin de haritasıdır. Ve Cenâb-ı Hakk’ın zâtına, sıfâtına, esmâsına, şuunatına bir bürhan ve bir tercümandır. Ve keza, nev’-i beşerin şerîat kitabı, hikmet kitabı, duâ kitabı, dâvet kitabı, ibâdet kitabı, emir kitabı, zikir kitabı, fikir kitabı olmakla, zâhiren bir kitab şeklinde ise de, ihtiva ettiği fünun ve ulûm cihetiyle binlerce kitab hükmündedir.

ÜÇÜNCÜ KATRE: Tekrârat-ı Kur’âniye’deki i’cazın bir lem’asını beyân zımnında “Altı Nokta”dan ibârettir.

Birinci Nokta: Kur’ân bir zikir kitabı, bir duâ kitabı, bir dâvet kitabı olduğuna nazaran, sûrelerinde vukua gelen tekrar, belâgatça ayn-ı isâbet ve ayn-ı hikmettir.

Dinle
-