Mektubat | On Dokuzuncu Mektup | 171
(88-221)

İncil’in bir yerinde, İsâ Aleyhisselâm demiş: “Ben gideceğim; tâ dünyanın reisi gelsin.” Acaba Hazret-i İsâ Aleyhisselâm’dan sonra dünyanın reisi olacak ve hak ve bâtılı fark ve temyiz edip Hazret-i İsâ Aleyhisselâm’ın yerinde insanları irşâd edecek, Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’dan başka kim gelmiştir? Demek Hazret-i İsâ Aleyhisselâm, ümmetine dâima müjde ediyor ve haber veriyor ki: Birisi gelecek; bana ihtiyaç kalmayacak. Ben, O’nun bir mukaddimesiyim ve müjdecisiyim. Nasılki şu âyet-i kerîme:

(Hâşiye) Evet İncil’de Hazret-i İsâ Aleyhisselâm, çok def’alar ümmetine müjde veriyor. İnsanların en mühim bir reisi geleceğini ve o zâtı da ba’zı isimler ile yâdediyor. O isimler, elbette Süryânî ve İbrânîdirler. Ehl-i tahkik görmüşler. O isimler, “Ahmed, Muhammed, Fâriku’n-Beyne’l-Hakk-ı Ve-l Bâtıl” ma’nasındadırlar. Demek İsâ Aleyhisselâm, çok def’a Ahmed Aleyhissalâtü Vesselâm’dan beşâret veriyor.

------------------------------------

(Hâşiye):

Seyyah-ı meşhur Evliyâ Çelebi; Hazret-i Şem’un-u Safa’nın türbesinde, ceylan derisinde yazılı İncil-i Şerîf’te, bu gelen âyeti okumuştur. Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm hakkında nâzil olan âyet:Bir oğlan,yâni: İbrahim neslinden ola, Peygamber ola, yalancı olmaya, O’nun mevlidi Mekke ola, sâlihlikle gelmiş ola, O’nun mübârek adı

(*) Ahmed Muhammed ola. O’na uyanlar, bu cihan ıssı olalar. dahi, ol cihan ıssı ola.

………………………………………

(*): Bu “Mevamit” kelimesi “Memed”den ve “Memed” dahi “Muhammed”den tahrif edilmiş.

Dinle
-