Barla Lahikası | Mektub 260 | 267
(267-267)

Aziz Kardeşim Re’fet Bey!

Bu sabah namazdan sonra başımı çevirdim, Re’fet Bey’i gördüm zannettim. Geceleyin bir torba bal ve içinde dolu altun, mübârek bir talebeme veriyordum. Arkamdaki zât demek Re’fet Bey’in kalb ve ruhunu taşıyor. Hem dellâlı olduğum hazinenin en kıymetdar, en tatlı şeyi bizim vasıtamızla satın almak istiyor. Sonra gördüm ki, senin ikinci bir nüshandır (yâni Seyranî’dir).

O rü’yada ikiniz hissedarsınız, paylaşırsınız, her ne ise... Sizin bu def’a yazdığınız Söz ziyâde hoşuma gittiği için, evvelce sana dediğim gibi, başka hatlara nisbeten senin hattın gözüme eski dost görün-düğünün sırrını anladım ki, merhum birâderzâdem Abdurrahman’ın hattına benziyor. Bu hat kendini göstermeli. İştiyakın oldukça böyle intihab ettiğin risâleleri yazsanız mübârek olur.

Hulûsî, Abdurrahman’ın yerine çendan geçmiş. Şu yazı müşâbeheti bana müjde ediyor ki, bir Abdurrahman Re’fet’ten de çıkacak. Mürekkep hakkında düşündüğün iyidir. Elde gezecek, güzel olmak şartıyla sâbit olsun. Kendinize yazdığınız parlak olsun. Çünkü, mütalâaya iştiyâk ve iştihâyı açar.

Yeni Sözler ile alâkadarlık edenlere, evvelki üç Hâfız ile mutaf Hâfız Mahmud Efendi’ye selâm, hem duâ ediyorum. Sebat etsinler; onları kardeş dâiresine dâhil etmişim, talebe dâiresine girmeye çalışsınlar. Siz kimi intihab etseniz benim de kabulümdür. Hoca İsmail Hakkı Efendi’ye çok selâm ve duâ ediyorum. Mâdem az adam ile konuşan İşârâtü’l-İ’caz onunla hayli konuşmuş, ben de o zâtı ale’r-re’s-i vel’ayn kabul ediyorum. İşârâtü’l-İ’caz ile iktifâ etmesin. İşârâtü’l-İ’cazı tefsir eden ve hakâikını aydınlattıran ve göz görür derecesinde gösteren Sözler’i, Mektublar’ı okusun. Husûsan Yirmi Beşinci, Yirmi Altıncı Sözler’i, Yirminci ve Otuz Üçüncü Mektubları gibi intihab ettiği risâleleri de okusun. Başta Bekir ve Husrev kardaşlarıma selâm ve duâ ederim ve duâlarını isterim.

Vehhabî mes’elesi dünkü gün elime geçti. Baktım, sana göndermek ruhum istedi. Başka bir sûrette Re’fet kendi geldi, kendi kitabını kendine götürdü.



Kardeşiniz

Said Nursî


* * *

Senin ve Husrev’in yazıları beni hiç yormuyor. Çünkü yanlışları azdır. Fakat başkalar, bir def’a kendileri tashih etmeden bana geliyor. Hâfızama itimad edip, yalnız tashih edip yoruluyorum. Sâirlerin yazdıklarını sizler mukabele edip, ba’dehu bana gönderseniz daha iyi olur.

Dinle
-