Kastamonu Lahikası | Mektup 31 | 47
(47-48)

Evet herbir adam vatanla, milletle, hükûmetle alâkadardır. Fakat bu alâkadarlık, muvakkat cereyanlara kapılıp millet vatan hükûmetin menfaatini bazı şahısların muvakkat siyasetlerine tâbi’ etmek, belki aynını telakki etmek çok yanlış olmakla beraber; o vatanperverlik, milletperverlik hissinden ve vazifesinden herkese düşen vazife bir ise, kendi kalb ve ruhundan, idare-i şahsiye ve diniye ve hâkeza çok dâirelerde hakîki vazifedar olduğu hizmet ve alâka ve merak on, yirmi belki yüz’dür.

Bu ciddî ve lüzumlu bu kadar alâkaların zararına olarak, o bir tek lüzumsuz ve ona göre malayani olan siyaset cereyanlarına feda etmek, dîvânelik değil de nedir?

Üstadımızın bize gâyet acele ile verdiği cevabı bu kadar. Biz de, o acele ifadeyi acele kaydettik, kusura bakmayınız.

Biz de, bütün kuvvetimizle bunu tasdik ediyoruz. Çünki bunu kendimizde ve gördüğümüz dostlarımızda tecrübelerle müşahede ettik. Hattâ çokları meraklarından, cemaati belki de namazı terkeder derecede ifratla, tam namaz vaktinde konuşan radyoyu dinleyip, mimsiz medeniyetin sefahet ve dalâlet ve İslâm’a ettiği ihânet cezası olarak mütemadiyen başına gelen tokadlarına ve boğuşmalarına ve geniş siyaset dâirelerine alâkadarane dikkat etmekle; ve nefsi zehirli şahıslardan radyodan ders almak, kudsî ve mühim vazifelerine de tam zarar ediyorlar.

Risâle-i Nur şâkirdlerinden
Feyzi


Risâle-i Nur şâkirdlerinden
Emin (R.H)


* * *

(31)

Salahaddin’in bir fırkasıdır.

(Otuz birinci ve Otuz ikinci âyetlerin Risâle-i Nur’a işaretlerini istihrâc etmeğe muvaffak olan Ahmed Nazif ve oğlu Salâhaddin, Risâle-i Nur’un ehemmiyetli şâkirdlerinden olduğundan, Salâhaddin’in şu fıkrası, Yirmi yedinci Mektub’un fıkraları içine girmeye lâyıktır.)

Salahaddin diyor ki; Bin üç yüz elli sekiz senesi Danzig’den çıkan bir kıvılcım Avrupa içerisine sür’atle yayılarak büyük bir yangın halini aldığından, bütün milletler seferî vaziyetinde bulunduğundan Türkiye’de kısmî seferberlik yaptı, 1359’da 27,28,29 doğumluları silâh altına aldı.

Səs yoxdur