Kastamonu Lahikası | Mektup 114 | 168
(167-168)

Nur fabrikasının sâhibi, bu def’aki mektubundaki hârika ve yüksek duası, onun fevkalâde ihlas ve Sadâkatinin bir tereşşuhatı nazarıyla baktığımızdan, bin derece haddimden ziyâde hüsn-ü zannını Risâle-i Nur hesabına kabul edip, duasına âmîn deriz. O Nur fabrikasının mektubu, Hasan Âtıf’ın mektubuyla Leyle-i Berât akşamında elimize geçti. O gecemize, bereketli ve mübârek bir tebrik nev’inde telakki eyledik.

Hasan Âtıf’ın mektublarına uzun bir mektubla cevap vermek onun hakkıdır. Fakat onun tam kanaat getirdiği terk-i şahsiyet ve teveccüh eylediği şahsiyet-i ma’nevî-i Nuriye husûsî mektuba ihtiyaç göstermiyor. Halis, muhlis Âtıf’ın uzun mektublarında, üç ehemmiyetli cihet gördük.

Birincisi: Bu aciz kardeşiniz nasılki esrâr-ı gaybiye-i Kur’aniyeye tevâfuk anahtarı ile bir zaman müteveccih oldum. Kaç def’a kapı açıldı, fakat onda istihdam edilmedim kapandı. Çünki hakaik-ı îmâniyeye hizmet ciheti yüz def’a ihtiyaç noktasında müreccih olduğundan o meraklı, zevkli olan tevafukat-ı gaybiyye o vazife-i hakîkiye ma’ni olmasından o yolu bıraktık.

Aynen öyle de; Hasan Âtıf’ın gâyet sâfi kalbi ve gâyet ince hissiyatı ve gâyet hâlis Sadâkatı onu Risâle-i Nur’un hazinesine Garîb bir tevâfuk anahtariyle girmeye çalışıyor. Gâyet zevkli bir hakîkatı hissediyor. Fakat hissiyatını kuvvetli şeylerle bağlayıp ifade edemiyor. Halbuki onun fevkalâde herkesin nazar-ı istihsânını kendine celb eden kalemi ve sadâkat ve ihlâsı en ehemmiyetli vazife olan Risâle-i Nur’un neşrindeki hizmetine bir derece zarar verdiğinden o da benim gibi o zevkli, meraklı yolda çok meşgul olmasa daha ziyâde ondan istifâde edilir.

İkinci Cihet: Hakîkaten Âtıf fıtraten Risâle-i Nur’a ve meşrebine ve hizmetine ve tam talebe olmasına ve sırr-ı ihlâs ile fenâ fil-ihvan düstûruna tam müsta’iddir. Fakat pek hassas ve ince düşünceleri vardır. Hattâ ben epey dikkatle ancak hissedebiliyorum.

Üçüncü: Müstesna ve parlak hattı ile beş-on mühim düstûrları ve vecîzeleri Risâle-i Nurdan intihâb edip, on parça kağıtlara yazıp göndermiş. Bizde o mübârek vecîzeleri odamızda her gelenlere Âtıf’tan bir ders-i nuriye almak ve Âtıf’a hâyır kazandırmak için duvara astık. Odamızı tezyin ettik.

Səs yoxdur