Emirdağ Lâhikası | Mektup 160 | 200
(200-200)

Belki ehemmiyetli ve ulemanın itirazını celbedecek sehivler içinde var. Onun için, o iki risâleyi Selâhaddin bana göndersin ki, ben bakacağım. Sonra İnşâallah, hem tam “Zülfikâr”ı, hem “Asa-yı Mûsa” ile, hem “Tılsım Mecmûası” ile, ehemmiyetli bir beyanname ile beraber göndereceğiz.

Üstadlarımdan birisi olan “Mevlâna Celâleddin-i Rumi” (K.S.)nin mensublarından olduğu anlaşılan eczacı Hacı Abdüllâtif’in mektubundan anlaşılıyor ki, bilerek, tam takdir ederek Nurlara hizmet edecektir. Zaten ben bekliyordum ki, Mevlevîlerden bazı Nur kahramanları çıksın. İnşâallah birisi bu olacak. Ona çok selâm ederim. Husûsi mektub yazmağa halim müsaade etmediği için gücenmesinler. Orada, Sabri ve mahdumları ve Nur Şâkirdlerine ve başta Hoca Vehbi Hazretleri olarak hocalarına çok selâm eder ve dualarını bekleriz.

* * *

(160)

Size hayatımda vefattan sonra elinize geçecek ma’nevî malımı ve hukukumu size vermeğe ve


sırrına binaen, ölümden evvel sizi bilfiil varis yapmağa dâir bir Nur şâkirdi sordu ki: “Hikmet nedir? Sizi daha çok zaman aramızda görmek istiyoruz. İnşâallah öyle kalacaksınız.”

Ben de dedim ki: Eğer vefattan sonra bu hakîki ve hakîkatlı vârislerin eline bu malım geçse, dünya malı gibi bir derece taksim olur; derecesine göre herbirisi maldan bir kısmına hakîki malik olur, umumuna malik olamaz. Fakat ölümden evvel vârislere verilse; emval-i uhrevî gibi her birisi, umum o mala, o nur lâmbasına derecesine göre malik sayılır; her birisi, küçük birer Said olur; bir nöbetçi yerine, binler nöbetçiler olur; Saidin, irsiyette yalnız binden bir hisse sahibi bir Nurcu olmaz, belki tam bir genç Said olur. Meselâ o emval, emval-i Nuriye, faraza bir hazine kadar olsa, binler Nurculara tevziatta, taksimatta yirmişer, yüzer altın düşebilir; fakat vefat etmeden onları onlara vermek, bir sırr-ı azime binaen, herbirine istidadına göre, haslara bir milyon birden düşebilir. Bu sırrın bir sırrı var, şimdi izah edemem.

Yine o şâkird dedi ki: “Herbir has şâkirdin, senin gibi hayatını ve bütün rahatını feda edebilir mi ki, o koca malı bütün birden alsın?” Ben de dedim ki: İnşâallah tesanüdün sırr-ı azimi ile ki, üç elifi tesanüdle yüz on bir kuvvetinde gösterdiği gibi; has şâkirdlerin mabeynindeki tesanüd-ü hakîkinin verdiği kuvvet,benim gibi bir biçârenin sizce fevkalâde zannedilen fedakârlığından geri kalmayacaktır İnşâallah.

Səs yoxdur