Barla Lâhikası | Mektub 129 | 136
(136-136)

(Hulûsî Bey’in fıkrasıdır)

Üstad-ı Muhteremim Efendim!

Bu mektubun mühim bir husûsiyeti var. O da, tarîk-ı velâyet ser-levhasını taşıyan ve çok ehemmiyetli bir mevzuu ihtiva etmesidir.

Evet

âyet-i celilesine bir nevi tefsir olan bu mübârek ve münevver eserle:

1- Tarîkat, hoşça tarif ediliyor.

2- Faidesinden cüz’î fakat güzel bir misâl gösteriliyor.

3- Velâyet ve tarîkatın münâsebeti ve ehemmiyetleri; inkâr edenlerin fırka-i dâlleden oldukları ve bu hazine-i uzmayı kapatmak, tahrib etmek ve bu kevser menba’ını kurutmak isteyenlerin fiillerindeki hata yüzlerine vuruluyor. Ve bu yolda, aklı başında ve insafı olanı ikna edecek delâil ve misâller beyân olunuyor.

4- Meslek-i velâyetin yekdiğerine zıd vasıfları ise, seyr ü sülûkün iki meşrebi gâyet sarih îzah ve tavsif ediliyor.

5- Vahdetü’l-Vücûd ve Vahdetü’ş-Şuhûd meşrebi ile bundaki mühim varta beyân olunuyor.

6- Velâyet yolları içinde en güzelinin Sünnet-i Seniyeye ittiba’ olduğu, velâyet yollarının ve tarîkat şubelerinin en mühim esası ihlâs olduğu ve bu dünyanın dâr-ül hikmet ve dâr-ül hizmet olup, dâr-ı ücret olmadığı fasih bir üslûb ile takrir buyuruluyor.

7- Şeriatın şümûlü; tarîkat ve hakîkatın maksud-u bizzât hükmüne geçmemeleri iktiza ettiği, Sünnet-i Seniyye ve ahkâm-ı şeriat hâricinde bulunan ehl-i tarîkatın iki kısmı tarif ve Sünnet-i Seniyeye muhalefetleri misâli ile fehme takrib ediliyor.

8- Tarîkattaki sekiz varta sayılmakla, nazar-ı dikkat celbediliyor.

9- Tarîkatın pek çok fevâidinden dokuzu, icmalen tedris buyuruluyor.

Heyhât! Bu maâliyatı lâyıkıyla fehmedemediğim için, ancak kabiliyetim nisbetinde feyz aldığımı itiraf etmek mecbûriyetindeyim. Bununla beraber, bu biçâreye, bu mübârek eserinizle çok şeyler öğrettiniz. Ba’zı zaîf bilgilerimi takviye ettiniz. Mütalâalardan, musahabelerden ve va’z u nasihatlardan, muhtelif meslek ve meşreb erbâbıyla hasbihallerden edindiğim ba’zı noksan kanaatları tashih ile sağlamlandırdınız. Allah-u Zülcelâl Hazretleri dünyevî ve uhrevî bütün matlûb ve maksûdunuzu ihsan, bilhassa, ümmet-i merhume-i Muhammediye (A.S.M.) hakkındaki dualarınızı dergâh-ı ulûhiyetinde kabul buyursun.

Hakîkaten, Kur’ân’a, îmana hizmetten başka bir şey düşünmeyen aziz ve muhterem Üstadımızı bu ümmete bağışlasın ve rıza-i İlâhîsine nâil buyursun. Âmîn, bihürmeti Kur’âni’l-Mübîn ve bihürmeti İmâmü’l-Mübîn...

Bu nurlu mektubu okuduğum zevâtın hepsi, muhteviyatını takdir ve tasdik ettiler ve eminim ki, çok istifade ettiler.

Aziz, müşfik Üstadım... Allah için size muhabbet eden bu âciz talebenizi, her vesile ile îkaz ve irşada çalışıyorsunuz. Ma’nevî çok yüksek dersler veriyorsunuz. Fakat maddeten ve ma’nen yakınınızda, şeref-i sohbetinizle müşerref ve hizmet-i Kur’ân’a tevfik-i İlâhî ile çok emekleri geçen, cidden çok muhterem ve çok kıymetli kardeşlerim gibi feyz alamıyorum. Bunu da isyan ve kusurumun fazlalığından ve muhitin, hâdisatın beni dâima Nurlarla iştigale mâni oluşundan ve çok yaman nefsimin ve cin ve ins ve şeytanların hücumlarından biliyor ve bu sebeble bedbahtlığımı hissediyorum.

Gerçi mazhar olduğum ve -yüz bin kerre yazık ki- şükrünü yerine getiremediğim niam-ı İlâhîye hadsizdir. Fakat her gün, her saat, hatta her dakika ve saniye bu fâni hayattaki nasibimin kesildiğini ihtar etmekte olmasına rağmen, yine tamamen dünyadan elimi çekmekliğim mümkün olamıyor. Hazret-i Kur’ân’a, sevgili Üstadıma çok kuvvetli merbutiyetim ve Nebiyy-i Efham (Sallâllahü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz Hazretlerinin getirdikleri Din-i Mübîn’e ve Şeriata lâyetezelzel îmanım, mübârek duanızla bu fakîr-i pürkusuru inşâallah hüsranda koymaz ümidi, yegâne tesellimi teşkil ediyor.

Bu mektubunuzda Yirmi Altıncı Söz’ün Zeylinde bahis buyurulan ve alâ kadri’t-tâkat, hükmüne tevfik-i harekete çalıştığım yol ki; acz, fakr, şefkat, tefekkür tarîkıdır. Aziz ve muhterem Üstadımın tarif ve tavsiye ve irşad buyurdukları kestirme, Kur’ânî ve nurânî caddedir. İnşâallah bu yoldan dönmem. Temenni ederim ki, hiç eksilmeyen ve vazife nâmı altında uhdeme tevdi edilen işler, bu sene duanızla ve hayırlısıyla biraz azalır da, hakîki hizmete daha ziyâde çalışırım. Ve minallahittevfîk.

Hulûsî


Səs yoxdur