Denizli ve Emirdağ Lahikaları I -II | Mektup 123 | 215
(215-215)

Geçmiş olsun, başınız sağ olsun, faidesiz merak etmeyiniz deyiniz.

Saniyen: Bu çeşid kazaların bir sebebi; beşerin çirkin bir hatası bulunmasından, bu ramazan-ı Şerifin hürmetini ve kıymetini muhafaza etmek ve Nurları himaye etmeye, her yerden ziyâde Nurların menbaı ve medresesi olan Isparta borçludur ve vazifesidir. Ve sefahetlere karşı şeair-i İslâmiyeyi muhafaza etmekle mükelleftir.

Hem meselâ:


beyanında “Bu hitab zâhiren Hazret-i Peygamber Aleyhisselâtü Vesselâm’a müteveccih ise de, zımnen hayata ve zevilhayata râcidir.” fıkrası, ta’dile muhtaçdır. Çünkü: Küllî hakîkat-ı Muhammediye (A.S.M.) hem hayatın hayatı, hem kâinatın hayatı, hem ism-i Âzamın tecelli-i âzamının mazharı ve bütün zîruhların nûru ve kâinatın çekirdek-i aslîsi ve gâye-i hilkati ve meyve-i ekmeli olmasından, o hitap doğrudan doğruya O’na bakar. Sonra hayata ve şuura ve ubudiyete O’nun hesabına nazar eder.

Hem meselâ felsefeye temas eden bazı cümleler, “Mürur-u zamanla kabuk bağlamış, sonra toprağa inkılâb etmiş, sonra nebatat husule gelmiş, sonra hayvanat vücûda gelmiş” gibi tâbirler, îcad ve hilkat-i İlâhî noktasında felsefîdir ki, Risâle-i Nur’un san’at ve îcad-ı İlâhî cihetindeki beyanatına münasip düşmüyor.

Kardeşim Abdülmecid! Her ne ise, bu küçücük kusurla beraber sen, haşir hakkında, Nurun emsalsiz hüccetlerinden tam ve mükemmel bir ders alıp, eski Said’in mümtaz bir şâkirdi olduğun gibi; İnşâallah Risâle-i Nur’un dahi mükemmel bir şâkirdi ve dikkatli bir muallimi olacağına kuvvetli bir hüccettir. Ben müsaid bir vakitte bazı kelimeleri ya ıslah ve ta’dil ederek “Haşir Mes’elesine Bir İzahlı Hâşiye” nâmında “Lâhika”ya dercetmek için senin gibi Nurdan tam ders alanlara göndereceğim. Sen evlâdlarınla beraber Fuad, her gün dualarımda ve ma’nevî yanımda bulunuyorsunuz. Ve senin şimdi vazife-i resmiye cihetiyle çocuklara Kur’ân-ı Azimüşşanı okutmanı bütün ruh u canımla tebrik ediyorum. Bin Barekâllah derim.

Hem civarınızda, hem memlekette bütün dost ve akrabalara selâmımı tebliğ ediniz. Şimdi “Zülfikâr-ı Mu’cizat” ve “Asâ-yı Mûsa” Mecmûaları teksir makinesiyle iki merkezde tab’edilmesinden sen bütün kuvvetinle ve tashih cihetinde güzel kalemin ile ve dikkatli ilmin ile tam alâkadar ol.

* * *
Ses Yok