Denizli ve Emirdağ Lahikaları I -II | Mektup 420 | 563
(562-563)

Bu Şark Üniversitesi’nin o cihan -şümul- kıymet ve ehemmiyetini bir bahr-ı ummandan bir katre takdim eder misillü iki-üç nokta olarak arzederiz:

Birincisi: Bu dâr-ül-fünun hem İran, hem Arabistan, hem Mısır ve Afganistan, hem Pakistan ve Türkistan ve Anadolu’nun merkezinde bir kalb hükmündedir. Ve hem bir Câmi-ül Ezher, bir Medreset-üz Zehra’dır.

İkincisi: Şimdi umum beşerde sulh-u umûmî için yâni beşerin ifsad edilmemesi için çareler aranıyor, paktlar kuruluyor. Ve mâdem bu hükümet-i İslâmiye musalahat-ı umûmîye ve hükümetin selâmeti için Yugoslavya’ya tâ İspanya’ya kadar onları okşayarak dostluk kurmaya çalışıyor. İşte bunların çare-i yegânesinin bir delili olarak gösteriyoruz ki, tesis edilecek Şark Dâr-ül-fünununun ilk müteşebbisinin bir ders kitabı olan ve ulûm-u müsbete ve fenniye ile ulûm-u îmaniyeyi barıştıran ve bu otuz seneden beri bütün feylesoflara meydan okuyan ve resmî ulemaya dokunduğu ve eski hükümetle resmen mübareze ettiği halde bütün bunlar tarafından takdir ve tahsine mazhar olan ve mahkemelerde beraat kazanan Risâle-i Nur’un bu vatan ve millete te’min ettiği âsâyiş ve emniyettir ki; İslâm memleketlerinde, hususan Fas’ta, Mısır ve Suriye ve İran gibi yerlerde vuku’ bulan dâhilî karışıklıkların bu vatanda görülmemesidir. İşte nasılki bu vatan ve millette Risâle-i Nur -emniyet ve âsâyişin ihlâline sâir memleketlerden daha ziyâde esbab bulunmasına rağmen- âsâyişi te’min etmesi gösteriyor ki. O Doğu Üniversitesi’nin te’sisi, beşeri müsalemet-i umûmîyeye mazhar kılacaktır. Çünkü şimdi tahribat ma’nevî olduğu için ona mukabil tamirci ma’nevî bir atom bombası lâzımdır. İşte bu zamanda tahribatın ma’nevî olduğuna ve ona karşı mukabelenin de ancak tamirci ma’nevî atom bombasiyle mümkün olabileceğine kat’i bir delil olarak üniversitenin mebde’ ve çekirdeği olan Risâle-i Nur’un bu otuz sene içerisinde Avrupa’dan gelen dehşetli dalâlet ve felsefe ve dinsizlik hücumlarına bir sed teşkil etmesidir. O ma’nevî tahribata karşı Risâle-i Nur tamirci ve ma’nevî bir atom bombası olmuş.

Üçüncüsü: Evet, Şark Üniversitesi bir merkez olarak âlem-i İslâm’ı ve tâ bütün Asya’yı alâkadar edecek bir mahiyet ve ehemmiyette olduğundan altmış milyon değil, altmış milyar da masraf yapılsa elyaktır.

Ses Yok