Denizli ve Emirdağ Lahikaları I -II | Mektup 447 | 600
(599-600)

Beni altı vilâyetten dâvet etmeleri üzerine giderken önümüze gelen ve Risâle-i Nur’un ve mesleğimin hakîkatını anlayan dost memurlar, Emirdağı’nda istirahat etmemi ve şimdilik Emirdağı’nda kalmamı hükümetin rica ettiğini bildirdiler. Zâten görüşmeye ve konuşmaya tahammül edemediğimden hakkımdaki bu dostane teklif ve vaziyet bir inâyet oldu ki; beni davet eden çok vilâyetlerdeki hakîki kardeşlerimin hâtırları kırılmasın. Hem ba’zı vilâyetlere gidip diğer vilâyetlere gidemediğimden ileri gelen vaziyetimle, yüz binlerle hakîki fedakâr talebelerim gücenmesinler.

Sâniyen: Benim bu seyahatlerimde kat’iyyen siyasetle alâkamın olmadığına bir delil; kırk seneden beri siyaseti terkettiğimden, yalnız ve yalnız Kur’ânın bu zamana tam muvafık bir tefsiri olan Risâle-i Nur küfr-ü mutlakı kırdığı için anarşistliğe ve tahribatçı cereyanlara karşı sed çektiği gibi, Kur’ânın Risâle-i Nur’a verdiği dersinde bir kanun-u esâsî olan


sırrı ile; “Âsâyişe ilişmek; beş câni yüzünden doksan ma’sûma zulüm etmektir” diye olan uhrevî hizmetimiz; vatan, millet ve âsâyişe de büyük bir fâidesi olması ciheti ile, beni tecessüs eden veyahut da zahmet veren polis ve inzibatlara da helâl ediyorum. Onları âsâyişin mücahid muhafızları diye kardeş gibi mesrurane kabul ettim. Hattâ beni Ankara’dan çevirmelerini de kabul ettiğim gibi, hakkımda bir inâyet-i İlâhîyeye vesile olmaları cihetiyle Allah’a şükrettim. Ve kemâl-i ferahla Ankara’dan döndüm.

Sâlisen: Her yerde Risâle-i Nur’un intişarı ve okunması ve pek fazla müştakları bulunması dolayısiyle benimle görüşmek ve konuşmak ve davet etmek arzu ediyorlardı. Bu vaziyette, yirmi vilâyete gitmemin zarureti vardı. Ancak Risâle-i Nur’un tab’edildiği yerler olan Ankara, İstanbul ve Konya’ya gittim.

Beni Emirdağı’na çeviren dostlara şunu derim ki: Hakkımdaki bu muamele bir inâyet ve rahmet-i İlâhîye’ye vesile oldu. Sıkılmıyorum. Yalnız benim yirmi sene kaldığım Isparta vilâyetinde iki senelik kira ettiğim bir evim ve orada ba’zı eşyalarım var. Oranın havası da bir parça hastalığıma yarıyor. Hükümetin müsaadeleriyle bir ay Emirdağı’nda, bir ay da kiraladığım Isparta’daki evimde bulunmak arzu ediyorum.

Bediüzzaman
Said Nursî


* * *
Ses Yok