Denizli ve Emirdağ Lahikaları I -II | Mektup 401 | 523
(522-525)

Eğer şer’an intihar caiz olsaydı elbette Rus’un Başkumandanının ve İstanbul’u işgal eden ihtilâfçıların Başkumandanlarının kendi i’dam etmek vaziyetlerine ve divan-ı riyasette elli meb’usun huzurunda ilk Reîsicumhur’un şiddetli hiddetine karşı tezellüle tenezzül etmeyen bir adam, elbette pek çok def’a bir âdi jandarma ve gardiyanın ve âdi bir me’murun tahkirkârane ihânetleri ve iftiraları ve tazibleri ve ağır ta’cizlerini gören adama, elbette ölüm yüz def’a hayattan daha ziyâde ona hoş gelir.

Mâdem Rehber’i bahane edip, böyle hiç hatıra ve hayale gelmeyen bir evham ile ittiham ediliyorum. Ben ve kardeşlerim Rehber’in hakîkatı ile, hem îmanımızı hem ahlâkımızı tehlikeden kurtardığımız için deriz ki: Rehber onbeş sene evvel te’lif edilmiş, üç def’a tab’ ile binler nüshası ve el yazısı ile onbinler nüshası bu vatanda iştiyak ile okunmak sûretinde intişar ettiği halde yüzbin adam okuyucu hiç kimseden muvafık, muhalif, dindar, dinsizden hiç birisi dememiş “ondan zarar gördük” veya “vatan ve millete zararı var” işitmedik. Öyle bir zarar olsaydı, bu ehemmiyetli bir mes’ele olduğu için intişar edecekti. Halbuki bundan yüz bine yakın şahid gösteririz ki, biz ondan îmanımızı kurtardık, seciye-i milliyemizi onunla düzelttik, istifade ettik diye yüz bin şahid bu dâvamıza lüzum olsa göstereceğiz.

Acaba bir adamın on hasenesi olsa, bir küçük yanlış nazara alınmadığı halde, böyle yüz bin hasene ve faide sâhibi bir eserin vehmî, asılsız bir kusur tevehhümüyle medâr-ı mes’uliyet olabilir mi?

Hiç, dünyada hayat-ı içtimâîyeye temas eden, hiçbir kanun böyle bir hale suç diyebilir mi?

O eseri tedkik eden, ulûm-u İslâmiye ve diniyeye mâlik olmayan ehl-i vukûfun, suç unsuru diye gösterdikleri:

Birincisi: “Lâikliğe aykırıdır, dini siyasete âlet ediyor.”

Halbuki müellifi otuzbeş seneden beri siyaseti terk edip bir gazeteyi okumamış ve şâkirdlerine de “siyasetle meşgul olmayınız” dâima demesi, bu suç unsurunu tamamiyle keser.

İkincisi: “Dinî tedrisata taraftar olmak bir suç gösterilmiş.”

Buna karşı deriz: Dünyada buna suç diyen hiç bir ehl-i îman bulunmaz. Hususan hapisteki olanlar içindeki biçârelere teselli sûretinde ders vermiş. Tedrisata taraftarlığını o zaman söylemiş.

Ses Yok